وات متر،پاور متر
همان طور که می دانید توان یک مصرف کننده از ضرب میزان ولتاژ و جریان آن به دست می آید. با این توضیح شاید با وجود مولتی متر ها، استفاده از وات متر توجیه نداشته باشد. چرا که با اندازه گیری میزان ولتاژ و جریان از طریق مولتی متر به راحتی می توان مقدار توان را محاسبه کرد. اما باید به این نکته توجه داشت که در مدار سه نوع توان وجود دارد. توان ظاهری، توان اکتیو و توان راکتیو. توانی که از ضرب مقادیر جریان و ولتاژ اندازه گیری شده با مولتی متر به دست می آید توان ظاهری مدار است. با توجه به وجود سلف و خازن در مدار های متناوب اختلاف فاز ایجاد می شود. مقدار توان اکتیو و راکتیو مدار بستگی به میزان اختلاف فاز ایجاد شده دارد که مولتی متر آن را اندازه گیری نمی کند.
وات متر چیست؟
وات متر همان طور که از نامش پیداست میزان توان را در مدارات الکتریکی اندازه گیری می کند. این دستگاه از یک سیم پیچ ثابت برای عبور جریان مصرف کننده و یک سیم پیچ متحرک به صورت موازی برای اندازه گیری ولتاژ تشکیل شده است. سیم پیچ ثابت سیم پیچ جریان با تعداد دور کم و قطر زیاد است و سیم پیچ متحرک مربوط به ولتاژ با تعداد دور زیاد و قطر کم می باشد. با ضرب مقادیر جریان و ولتاژ میزان توان محاسبه شده و نمایش داده می شود. باید در نظر داشت که عددی که وات متر نشان می دهد، توان اکتیو مصرف کننده می باشد و برای اندازه گیری توان راکتیو باید از دستگاه وارمتر استفاده نمود.
پاورمتر چیست:
همان طور که گفته شد برای اندازه گیری توان اکتیو از وات متر، برای اندازه گیری توان راکتیو از وارمتر و برای اندازه گیری اختلاف فاز از کسینوس فی متر استفاده می شود. در واقع برای اندازه گیری توان چندین دستگاه به صورت ترکیبی مورد نیاز است. پاورمتر دستگاهی است که تمام این پارامتر ها را اندازه گیری می کند. در واقع پاورمتر یک دستگاه چندکاره است که میزان جریان، ولتاژ، اختلاف فاز، توان اکتیو و راکتیو را اندازه گیری می کند.