ترانسمیتر فشار چیست؟
ترانسمیتر ها وظیفه تبدیل کمیت موردنظر به جریان یا ولتاژ را دارند. ترانسمیتر فشار نیز میزان فشار وارد شده را از طریق سنسور دریافت نموده و تبدیل به جریان یا ولتاژ می کند تا برای کنترلر قابل خواندن باشد. کنترلر نیز این جریان را اندازه گیری کرده و با توجه به تنظیمات انجام شده، خروجی کنتاکت را فعال یا غیر فعال می کند. جریان استاندارد خروجی 4 تا 20 میلی آمپر و ولتاژ استاندارد نیز 0 تا 10 ولت می باشد. ترنسمیتر های فشار جزو ابزار های پر کاربرد دسته ابازر دقیق می باشد و در کنترل صنعتی مورد مصرف زیادی داشته و روی لوله ها و مخازن فشار قرار می گیرد.
ترانسمیتر فشار چگونه کار می کند
ترانسمیتر ها به طور کلی از سه قسمت اصلی تشکیل شده اند. این سه قسمت شامل سنسور، مبدل یا ترنسدیوسر و تقویت کننده می شود. در ترنسمیتر فشار، وظیفه سنسور یا حسگر اندازه گیری میزان فشار گاز یا مایعی است که در لوله جریان دارد. بسته به نوع سنسور، اعمال فشار به آن باعث تغییر صفحات خازنی یا مقدار مقاومت و سلف داخلی سنسور شده و تغییرات الکتریکی را به دنبال دارد.
مبدل یا ترانسدیوسر:
تغییر در مقدار سلف، مقاومت یا خازن که در سنسور قرار دارد، توسط ترانسدیوسر تبدیل کمیت الکتریکی شده که توسط سیم قابل انتقال می باشد. این کمیت الکتریکی به وسیله قسمت سوم که تقویت کننده ها هستند، بسته به مقدار فشار اولیه تبدیل به سیگنال الکتریکی با جریان 4 تا 20 میلی آمپر و ولتاژ 0 تا 10 ولت می شود. این سیگنال قابلیت نمایش روی نمایشگر را دارد و همچنین می تواند خروجی کنتاکت را قطع یا وصل نماید و میزان فشار را کنترل کند.
کاربرد ترانسمیتر فشار
ترانسمیتر فشار در دسته ابزار دقیق قرار می گیرد و کاربرد های گسترده ای در صنعت و پتروشیمی دارد. اندازه گیری میزان فشار مخازن و لوله ها و کنترل سطح فشار در ماشین آلات صنعتی از جمله مهم ترین وظایف و کاربرد های ترنسمیتر فشار است. به طور کلی این ترانسمیتر اجازه نمی دهد که در طول عملکرد یک دستگاه، فشار بیش از حد بالا یا بیش از حد پایینی به آن وارد شود. ترنسمیتر فشار در ترکیب با ابزار الات دیگر می تواند میزان عمق، ارتفاع، شدت جریان و افت فشار را نیز اندازه گیری کند. این ابزار نقش بسیار مهم و کلیدی در صنعت دارد و عملکرد نادرست آن ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به بار آورد. لذا معمولا برای اطمینان خاطر از دو ترنسمیتر یا یک گیج فشار در کنار ترنسمیتر استفاده می شود تا در صورت وجود اشکال در عملکرد یکی از آن ها، کاربر دچار خسارت نشود و دیگری میزان فشار را کنترل کند.
انتخاب ترانسمیتر فشار
توجه به مشخصات فنی ترانسمیتر قبل از خرید امری واجب و ضروری است تا بهترین و درست ترین انتخاب را داشته باشیم.
حداقل و حداکثر فشار :
با توجه به محل و شرایط استفاده از ترانسمیتر، باید سنسور آن میزان حداقل و حداکثر فشار مورد نیاز را اندازه گیری کند. در غیر این صورت با اعمال فشار بالا به سنسور، دچار آسیب شده و غیر قابل استفاده می گردد. همچنین فشار های پایین مورد نظر را نمی تواند اندازه گیری کند و عملا کاربردی نخواهد داشت و خرید اشتباهی را انجام داده ایم.
رنج دما :
ترنسمیتر فشار معمولا در دما های بالا قرار می گیرند. برای هرکدام از آن ها یک دمای کاری تعریف شده که باید با توجه به نوع کاربرد و شرایط کاری، سنسوری تهیه شود که با قرار گرفتن در دمای بالا یا پایین به فعالیت خود ادامه دهد. علاوه بر این میزان دما تاثیر زیادی روی دقت اندازه گیری دارد.
نوع محلول و یا گاز:
سنسور ها و ترانسمیتر های فشار برای گاز و محلول به طور جداگانه طراحی شده اند و برای خرید باید به این نکته توجه داشت.