سرعت سنج باد چیست؟
سرعت سنج باد، بادسنج یا آنمومتر تجهیزی است که میزان سرعت و جهت باد را اندازه گیری می کند. اندازه گیری کمیت یاد شده برای توربین های بادی که ژنراتور ها را به حرکت در می آورند بسیار کاربردی و لازم است. علاوه بر آن برای اندازه گیری سرعت جریان هوا در جو، تونل های بادی و ایستگاه های هواشناسی از سرعت سنج باد استفاده می شود. بعضی از بادسنج ها قابلیت اندازه گیری دما و فلوی عبوری از کانال را نیز دارند. آنمومتر ها باتوجه به نوع عملکرد به دو دسته تقسیم می شوند. برخی از آن ها سرعت باد و برخی فشار باد را اندازه گیری می کنند. باتوجه به این که سرعت و فشار باد باهم در ارتباط هستند، با داشتن یکی از آن ها می توان مقدار کمیت دیگر را محاسبه کرد.
نحوه کار سرعت سنج باد
سرعت سنج باد از نظر تکنولوژی به کار رفته دارای انواع مختلفی است. سرعت سنج پره ای یکی از ساده ترین و کاربردی ترین روش هاست. در این روش با عبور باد از میان پره ها و چرخاندن آن، یک سیگنال الکتریکی در دستگاه ایجاد می شود. سیگنال در واحد پردازشگر اندازه گیری می شود و مقدار کمیت مورد نظر به صورت عددی برحسب واحد تنظیم شده روی نمایشگر نمایان می گردد. از انواع بادسنج ها می توان به آنمومتر اولتراسونیک، آنمومتر لیزری مادون قرمز، آنمومتر لیزری داپلر و بادسنج هات وایر (سیم داغ) اشاره کرد.
برای اندازه گیری فلوی عبوری از یک کانال هوا، از دستگاهی به نام CFM متر استفاده می شود. CFM در واقع واحد اندازه گیری شار عبوری بوده و مخفف cubic feet per minute به معنی فوت مکعب در دقیقه می باشد. در این دستگاه ابعاد کانال مورد نظر به CFM متر داده شده و با قرار دادن پراب دستگاه در جریان عبوری هوا در کانال، فلوی عبوری نمایش داده خواهد شد. فلومتر در این روش با اندازه گرفتن سرعت باد و در نظر داشتن ابعاد کانال میزان شار عبوری را اندازه گیری می کند. میزان شار عبوری برحسب واحد های مختلفی بیان می شود. اما پرکاربردترین آن ها فوت مکعب بر دقیقه (CFM) و متر مکعب بر دقیقه (CMM) است.