رطوبت سنج مصالح چیست؟
میزان رطوبت در مصالح ساختمانی مانند گچ، سیمان، بتن و آجر اهمیت زیادی دارد. لذا یک دستگاه رطوبت سنج مختص اندازه گیری رطوبت این مواد طراحی شده که به آن رطوبت سنج مصالح گفته می شود. رطوبت سنج بتن در آزمایشگاه های تست بتن کاربرد گسترده ای دارد. رطوبت سنج مصالح با توجه به نحوه عملکرد و رنج و دقت اندازه گیری انواع مختلفی دارد. رطوبت سنجی مصالح چندین روش دارد که با توجه به موقعیت و نوع مصالح یکی از روش ها که مناسب مواد مورد اندازه گیری باشد انتخاب می شود.
انواع رطوبت سنج مصالح
رطوبت سنج ها با توجه به نوع کاربری و عمق اندازه گیری به چند دسته تقسیم می شوند که مهم ترین و پر کاربردترین آن ها دو روش سطحی و عمقی است.
رطوبت سنج سطحی مصالح :
این روش غیرمخرب بوده و بدون آسیب رساندند به مصالح رطوبت سطح آن ها را اندازه گیری می کند. باتوجه به اینکه معمولا رطوبت روی سطح مواد بیشتر است، مقدار اندازه گیری شده با رطوبت سنج سطحی بیشتر از مقدار سنجش رطوبت ینج عمقی است و دقت کمتری هم دارد. مقدار اندازه گیری شده در این رطوبت سنج به صورت درصدی بوده و میزان رطوبت ماده را نسبت سطح خشک همان ماده بیان می کند.
رطوبت سنج عمقی مصالح :
این روش تخریبی بوده و برای اندازه گیری رطوبت عمقی بتن و یا گچ مورد مصرف قرار می گیرد. رطوبت سنج عمقی دارای دو پراب نوک تیز است که برای نفوذ به داخل مواد و مصالح از آن استفاده می شود. این روش به مراتب دقت بیشتری از رطوبت سنج سطحی داشته و کاربردی تر است.
رطوبت سنج مصالح چگونه کار می کند؟
رطوبت سنج های مصالح اغلب از روش هدایت الکتریکی برای سنجش استفاده می کنند. به این ترتیب که وجود رطوبت در آن ها باعث ایجاد جریان ضعیفی می شود. دستگاه رطوبت سنج با اندازه گیری این جریان، میزان رطوبت گچ و بتن را اندازه میگیرد.