صوت سنج، دسیبل سنج چیست؟
صوت یک موج مکانیکی است که از طریق ماده انتقال می یاید و از طریق حسگر های شنوایی قابل تشخیص است. امواج صوتی با انتشار در هوا باعث ایجاد فشار و تراکم هوا شده و صدا از طریق انتقال یافتن این توده به گوش ما می زسد. محدوده شنوایی انسان بین 20 تا 20کیلو هرتز است. امواج پایین تر از این فرکانس را امواج مادون صوت و امواج بالا تر از 20 کیلوهرتز را فراصوت می گویند. روزانه ما در معرض انفجار های صوتی زیادی قرار می گیریم که فقط بعضی از آن ها برای انسان قابل شنیدن است. آلودگی صوتی یکی از شایع ترین عوامل زیان آور محیط کار است و ممکن است پس از مدتی فرد قابلیت شنوایی حسی یا عصبی خود را از دست بدهد.
صوت سنج ها دستگاهی برای اندازه گیری و کنترل میزان صوت آکوستیک هستند. به امواج صوتی که از طریق هوا منتشر می شوند صوت آکوستیک و به صدایی که از طریق کابل ها و دستگاه های صوتی به صورت الکترونیکی منتشر می شود، audio می گویند.
صوت سنج برای اندازه گیری شدت صوت یا در واقع فشار تحمیل شده به هوا توسط امواج صوتی، به یک میکروفون نیاز دارد. دقت اندازه گیری شدت صوت بستگی به کیفیت میکروفون دارد. میکروفون ها قادر به تشخیص تغییرات کوچک صوتی بوده و صوت دریافتی را به سیگنال الکتریکی تبدیل می کند. سیگنال الکتریکی توسط پردازشگر که از قسمت های اصلی صوت سنج است پردازش می شود. سومین بخش صوت سنج صفحه نمایش آن است که نتیجه داده های تحلیل شده توسط پردازشگر را به صورت عددی برحسب دسی بل نشان میدهد.
استفاده از صوت سنج ها در محیط هایی با آلودگی صوتی زیاد مانند کارخانه های صنعتی، نساجی، تولید چوب و کاغذ، تولید تنباکو و چرم، صنعت شیشه گری، صنعت چاپ، حمل و نقل و ... رایج است. میزان شدت صوت استاندارد در یک شیفت کاری 8 ساعته 85 تا 90 دسی بل می باشد. این استاندارد را IEC 61672-1: 2013 به عنوان استاندارد بین المللی تعیین می کند.